WHENUA Imprint & Uku New Zealand Dance Company

9 t/m 25 februari 2024


Theater aan het Spui, Den Haag en diverse theaters

€ 24,00 - € 30,00

Tickets

incl. Drop-in Workshop HAKA (11 feb) na afloop van de voorstelling.

Een jong dansgezelschap dat, ondanks de enorme afstand tot de meeste internationale dansmekka’s, binnen no-time wereldfaam wist te verwerven. Dat is de New Zealand Dance Company. De in 2012 opgerichte groep trad al twee keer eerder met laaiend succes op tijdens het Holland Dance Festival. In seizoen 2020/2021 zouden we ze opnieuw hierheen halen voor een tournee langs de Nederlandse theaters, maar corona doorkruiste dat plan. We zijn dan ook enorm blij dat de groep nu, ruim drie jaar later, alsnog naar Nederland komt. 

Inmiddels is er een nieuwe artistiek directeur, Moss Patterson, maar de volstrekt eigen, unieke identiteit van het gezelschap is onveranderd: het brengt eigentijdse dans van opvallende gevestigde én aanstormende Nieuw-Zeelandse makers, maar tegelijkertijd is de cultuur van hun voorvaderen, de Maori’s, tot in elke vezel voelbaar. WHENUA, het programma waarmee de groep ons land aandoet, belooft een verrassend tweeluik te worden, bestaande uit een nieuwe creatie van Malia Johnston en Rodney Bell en het lovend ontvangen Uku – Behind the Canvas van Eddie Elliott uit 2022.

De diepe connectie met onze omgeving, ons lichaam en onze voorouders
Choreografe Malia Johnston en de inheemse danser en performer Rodney Bell zijn twee van de meest gewaardeerde danskunstenaars van Nieuw-Zeeland. Bell is in zijn artistieke expressie sterk geworteld in de Maori-cultuur, maar tegelijkertijd is hij voortdurend op zoek naar manieren om het creatieve proces te vernieuwen en te verrijken. Johnston creëerde de afgelopen twintig jaar talloze werken voor zowel Nieuw-Zeelandse als internationale dansgezelschappen en werd in 2013 gehuldigd met een Creative New Zealand Choreographic Fellowship. Ze staat bekend om haar innovatieve, onderzoekende aanpak, resulterend in choreografieën die de verbeelding aanwakkeren, de zintuigen prikkelen en krachtige ervaringen teweegbrengen die je niet snel vergeet. Met beweging, muziek, projectie en digital design verkennen zij en Bell in Imprint de diepe connectie die we met onze omgeving, ons lichaam en onze voorouders hebben.

De eerste vrouw, uit klei gemaakt
Eddie Elliotts Uku – Behind the Canvas handelt over de kracht van enerzijds kwetsbaarheid en anderzijds strijd. Voor dit aangrijpende ‘power piece’, dat hij creëerde in samenwerking met beeldend kunstenaar Andy Denzler, putte de Maori-choreograaf uit zijn eigen ervaringen, waarbij hij de complexiteit van zijn persoonlijke – maar tevens universele – kijk op de condition humaine belicht. In zijn choreografieën mixt Elliott eigentijdse dans en hiphop met elementen uit het pūrākau (verhalen vertellen) van de Maori’s en de kapa haka (traditionele Maoridans). Zo liet hij zich voor Uku – Behind the Canvas tevens inspireren door het mythologische Maoriverhaal van Hineahuone, de eerste vrouw, die door Tāne-Mahuta uit klei werd gemaakt. Volgens de Maori-cultuur heeft klei een reinigende werking en symboliseert zij waar we vandaan komen en waarnaar we zullen terugkeren: de aarde. Tijdens de voorstelling smeren de dansers zich dan ook in met natte klei, wat niet alleen extra betekenis en frictie geeft aan hun bewegingen, maar waardoor bij iedere voorstelling opnieuw als het ware ook een uniek beschilderd canvas ontstaat.

Voor WHENUA van New Zealand Dance Company kun je gebruik maken van het hotelarrangement 'Dans & Droom'. 

Meer informatie over Dans & Droom

Data & tickets

datum begintijd locatie tarief tickets
vr 9 februari 2024 20:15 Theater aan het Spui, Den Haag €24,00 - €29,00 Geweest
za 10 februari 2024 20:15 Theater aan het Spui, Den Haag €24,00 - €29,00 Geweest
zo 11 februari 2024 15:30 Theater aan het Spui, Den Haag €24,00 - €29,00 Geweest
wo 14 februari 2024 20:00 De Lakei, Drachten €30,00 Geweest
wo 21 februari 2024 20:00 Schouwburg Hengelo, Hengelo €29,50 Geweest
vr 23 februari 2024 20:00 Fabrik Stahlbau Strang, Aken Vanaf €21,00 Geweest
za 24 februari 2024 20:00 Fabrik Stahlbau Strang, Aken Vanaf €21,00 Geweest
zo 25 februari 2024 20:00 Fabrik Stahlbau Strang, Aken Vanaf €21,00 Geweest

Impressies

foto
foto
John Mc Dermott
foto
John Mc Dermott
foto

Credits

Imprint

Choreography: Malia Johnston & Rodney Bell
Composition: Eden Mulholland 
AV, Spatial & Lighting Design: Rowan Pierce 


Uku – Behind the Canvas

Choreography & Composition : Eddie Elliott
Composition: Alistair Deverick & Jason Wright Composition
Lighting Design: Jo Kilgour
Costume & Set Design: Rona Ngahuia Osborne

Aanbevolen

Sol Invictus – Compagnie Hervé Koubi

Info & tickets

Digital Twin – Another Kind of Blue

Info & tickets