A/ZDatumLocatie

Rashaen Arts is een van de twee Nederlanders die momenteel bij Ballett am Rhein dansen. Hij volgde zijn opleiding aan de Nationale Balletacademie en danste aansluitend bij Europa Danse in Parijs, de Ballet Chicago Studio Company en Introdans. In 2013 deed hij auditie in Düsseldorf: “Ik was op zoek naar meer diepgang en had bovendien gehoord dat Martin Schläpfer een fantastische coach is van wie je veel feedback krijgt. Zelf is hij een enorm harde werker en hij verwacht ook van zijn dansers een maximale inzet. Ik houd daarvan, het houdt je scherp en daagt je continu uit.”

Meteen in zijn eerste seizoen werd Rashaen gecast voor Ein Deutsches Requiem. “Het was heel bijzonder om dit ballet te leren. Er zit zo’n enorme kracht en emotie achter de choreografie, het is een ballet dat je echt diep raakt. Ik leerde mijn rol van een van de balletmeesters, maar vervolgens kwam Martin en die geeft je er zijn verhaal bij. Hij let ook enorm op de details, terwijl hij je tegelijkertijd veel vrijheid geeft. Hij laat je zien hoe je met jouw passie en techniek een eigen invulling aan het ballet kunt geven. Ballett am Rhein is geen doorsnee klassiek corps-de-ballet-gezelschap; we zijn hier echt allemaal individuen.”

Het mooist vindt Rashaen de vele momenten van overgave die in de choreografie zitten. “We moeten elkaar als dansers voortdurend opvangen en dat is soms heel ‘tricky’, het vraagt om een enorm onderling vertrouwen. Een collega-danseres zei na afloop een keer tegen mij: ‘Het was echt magisch’. Dat raakte mij enorm.”

Ook de scène waarin het volledige danserstableau stilzit, met de ruggen naar het publiek, vindt hij heel speciaal. “Ik hoop dat het Nederlandse publiek daarin mee kan gaan, het kan vóélen. Bij Martin heeft alles betekenis, overal zit een boodschap achter, maar het is aan jou als toeschouwer om daaraan je eigen invulling te geven.”